ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ

„Чудните мостове“ са един от най-впечатляващите природни феномени в България.

Местоположение

Намират се в Централните Родопи по източния склон на рид Чернатица, на 1450м. н.в. Отстоят на 80км южно от Пловдив, 35км. северозападно от гр. Чепеларе и 200км. от София. Чудните мостове представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която извира от връх Голям Персенк (2091м). Старото име на местността е Еркюприя, от турски – „ер“ – голям и „кюприя“ – мост.

История

Скалният феномен е интересен не само с внушителния си вид, но и с историята на своя произход. Величествената арка на големият мост е образувана от срутването, при земетресенеие, на голяма водна пещера, образувана в мраморен щок от водите на река Дълбок дол. Водите на реката са отнесли падналите отломки, като по този начин, по естествен път, са се обрaзували два редки по красотата си, естествени скални моста. Ерозионните процеси на този скален феномен протичат и до ден днешен.

Описание

Големият мост, е с обща дължина 96 м. в горната му част, висок е 70 м. Сводът му се извисява на 45 м. над бистрите и ледено студени води на реката. Мраморният блок, от който е изграден, е широк 12-15 метра и по него минава пътека. В основата му има две, свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, в които убежище намират много прилепи и птици.

Около 200м. надолу, по течението на реката, се намира вторият мост, който с дължина от 60 м.,наподобява дълъг тунел. Висок е 50 м., а арката му е 30 м. Той започва със сравнително широк отвор, който постепенно се стеснява, за да се превърне в другия си край, в скална цепнатина. Към долния край на малкия мост, реката изчезва, става подземна, като излиза отново на повърхността, след около 2 км. Близо до входа на малкия мост, се намира Ледената пещера, в която до късно лято, се задържа лед.
Разстоянието от около 200 м. между Големия и Малкия мост, е изключиелно красива речна котловина, която изобилства от запомнящи се и спиращи дъха гледки, включително и малко водопадче. Именно този отрязък от територията на скалния феномен, е любимо място на много фотографи. По скалистите урви около мостовете, природата е отредила място за множество красиви растителни видове, сред които се открояват Здравец (Geranium macrorhizum) и Безсмъртниче (Haberlea rodopenzis) .Три основни туристически пътеки дават достъп на туристите до скалния феномен. Основната пътека е стръмна и води надолу към реката, под Големия мост, а другата е изчакване до върха на арката на Малкия мост, откъдето се открива величествена гледка в мащаб към Големия мост. Третата пътека започва от асфалтирания паркинг и води към арката на Големия мост, от където се открива красива панорамна гледка към Малкия мост. Трите пътеки са обезопасени с метална ограда.

TУРИСТИЧЕСКИ КОМПЛЕКС „ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ“

в непосредствена близост до уникалния скален феномен
На гостите на комплекса са осигурени всички необходими условия и удобства за спокойна и пълноценна почивка
и вкусно приготвена храна от екологично чисти и био продукти.